SPORTident


Tervetuloa SPORTidentin Suomen edustajan sivulle. Tavoitat minut puhelimitse 041 5077 292, s-postitse asiakaspalvelu@sportident.fi tai jyrki.simovaraa@gmail.com

SPORTident-ajanottojärjestelmä on käytössä mm. maastopyöräilyssä, suunnistuksessa, rogainingissa ja polkujuoksussa. SPORTident soveltuu erityisesti silloin kun ajanottopisteitä on useita. Kilpailijan mukana kulkeva kilpailijakortti (SI-tikku) painaa vain 20 grammaa. SI-ajanottojärjestelmä on muokattavissa monenlaisiin ajanottotehtäviin eri urheilutapahtumissa. Aikaleimat voivat perustua leimausaseman kosketukseen, max 3 metrin etäisyyteen asemasta , lähimpään sivutusetäyyteen, portin läpäisyyn tai maaliviivan ylitykseen. Ajanoton tarkkuus RFID-tekniikalla yltää sekunnin kymmenesosien tarkkuuteen. Samat kilpailijakortit ja leimasinlaitteet ovat käytettävissä kaikkien laitteiden ja toimintojen kanssa.

SPORTidentin käyttöohjeet kilpailunjärjestäjille löydät tästä linkistä (englanninkieliset). Tulospalveluohjelmistona SPORTident suosittaa Englannissa kehiteltyä SI Timing -ohjelmistoa, joka edellyttää tietokannan pyörittämistä tuloskoneella. Kevyempiä ohjelmistoja ovat kotimainen Navisport, EResults-ohjelma ja virolaisen Tak-Softin ohjelmat. SPORTidentillä järjestettyjä tapahtumia voit seurata tarjolla olevan online-tulospalvelun kautta.

SPORTidentin eroja Suomessa laajalti käytettävään Emit-järjestelmään verrattuna on, että leimauksen voi tehdä mistä suunnasta tahansa ja urheilija saa aina leimauksesta varmistuksen valo- ja äänimerkillä. SPORTidentin kilpailukortit leimaavat nopeasti, jopa kuuden sadasosasekunnin aikana. Urheilijoiden käyttämät kilpailukortit toimivat myös ilman paristoja induktiolla. Etäleimaus edellyttää akkuvirtaa kilpailijakortissa, mutta sen rinnalle voidaan järjestää kosketusleimaus. Kaikki paristoja vaativat leimauslaitteet ja kellot ovat kilpailun järjestäjien laitteissa. SPORTidentin leima tallentuu sekä urheilijan kilpailijakorttiin että leimauslaitteeseen, uusimmissa kilpailjakorteissa pystytään tallentamaan 128 leimausta. Etäluettavat SPORTident Active Cardit (SIAC) ovat luettavissa jopa 3 m etäisyydeltä ja 40 km/h vauhdissa.

SPORTidentin etäluettava AIR+ -järjestelmä, eli Active Card -kilpailijakortti on saanut kansainvälisen suunnistusliiton IOFn hyväksynnän 2014 ja sitä käytetään laajalti kansainvälisissä suunnistustapahtumissa.


www.sportident.fi www.moscompass.fi

Kompassin käyttö

Millainen on hyvä kompassi? Kompassin neulan tulee olla vakaa ja tarkka. Jos neula heiluu, hakee suuntaa, tärisee, pyörii kallistuksen mukana, sitä on vaikea lukea. Hyvä kompassineula asettuu nopeasti suuntaan, eikä liikkuessakaan heilu edestakaisin. Moscompass-kompassi on vakaa ja helppolukuinen.

Peukalokompassia pidetään samassa kädessä kuin karttaa ja se on jatkuvasti kartan päällä. Näin käyttäjä katsoo yhtä aikaa sekä karttaa että kompassia. Katso video peukalokompassin käyttö tai lue ohje tästä:


1. Pidä karttaa vaakatasossa ja taittele se niin että kulkureittisi näkyy suoraan eteenpäin.

2. Aseta kompassin punainen viiva kulkureittisi suuntaisesti.

3. Käänny paikallasi niin että kompassineulan pohjoinen osoittaa karttapohjoiseen.

4. Etene kompassin kärjessä olevan punaisen viivan osoittamaan suuntaan. Tarkkaa suunnanpitoa verten voit myös peukalokompassilla pyörittää astelevyn pohjoissuuntaan, joilloin etenemissuunnan näkee kompassista asettamalla neulan pohjalevyn merkkien väliin ja etenemällä kärjen punaisen viivan suuntaan.

Kulkusuunnan muuttuessa karttakin on suunnattava uudelleen. Peukalokompassilla näet aina suuntaa tarkistaessasi myös kartan merkintöjä.

Lisää tietoa suunnistuksesta saat Suomen Suunnistusliiton suunnistus.fi -sivuilta. Laadukkaat peukalokompassit saat muutamassa päivässä kotiovellesi Moscompass.fi -verkkokaupasta.

Kompassin valinta

Moscompass-kompassien myynti on keskeytetty Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Stable ja SuperStable -malleissa kompassineula on erityisen vakaa, joten sen käyttö onnistuu myös liikkeessä. Rainbow-mallissa on vakaa neula ja sen lisäksi värimerkinnät astelevyssä. Fast-mallin neula on erityisen nopea ja asettuu aina pohjoissuuntaan alle sekunnissa. Uusin malli Star Elite on erityisen vakaa, mutta samalla hitaampi.

Kaikkia kompassimalleja on saatavana peukalokompassina, levykompassina ja rannekompassina. Peukalokompassi ostetaan siihen käteen sopivaksi, jossa karttaa pidetään. Yleensä oikeakätiset pitävät karttaa vasemmassa kädessä ja vasenkätiset oikeassa.

Peukalokompassin aluslevyjä Moscompass valmistaa kahta mallia, jotka näkyvät alla olevassa kuvassa. Lyhyt malli (XL) peittää karttaa mahdollisimman vähän ja mahdollistaa tukevan otteen kartasta. Pitkä aluslevy (L) pitää kartan suorana ja aluslevyn kärjellä on hyvä merkata sijaintipaikkaa.

Perinteinen levykompassi on useimmille käyttäjille tuttu malli. Moscompassin levykompassi on selkeä lukea. Siinä on vain kulkusuuntaa osoittavat pitkittäiset viivat ja milimetriasteikko poikittain, ei muita merkintöjä.

Rannekompassi muistuttaa rannekelloa. Sitä käyttävät hiihtosuunnistajat, maastopyöräilijät, pyöräsuunnistajat, melojat ja retkiluistelijat.

Kompassin säilytys ja huolto

Moscompass-kompassit on tehty parhaista materiaaleista, jotka kestävät kovaa käyttöä. Moscompass on kehittänyt erityisesti kompassineulan magnetisointia ja neulan ripustusjärjestelmää. Niiden ansiosta kompassi näyttää suunnan nopeasti ja vakaasti myös silloin kun kompassi on kallellaan ja käsi heiluu juoksuliikkeen myötä.

Moscompass-verkkokaupassa myytävät kompassit on tarkoitettu käytettäväksi pohjoisen pallonpuoliskon leveysasteilla 45-90. Jos tarvitset kompassia muille leveysasteille, ota yhteyttä osoitteeseen jyrki.simovaara@gmail.com

Kompassin lähellä olevat sähkölaitteet tai metalliesineet muuttavat magneettisen neulan suuntaa. Pidä puhelimet, kamerat ja metalliesineet kaukana kompassista kun luet suuntaa. Älä säilytä kompassia voimakkaiden magneettien läheisyydessä.

Kompassin nestekapseli reagoi lämpötilan vaihteluihin, siihen voi kovalla pakkasella ilmaantua kuplia, jotka poistuvat lämpötilan kohotessa. Älä altista kompassiasi yli +60 asteen tai alle -40 celsiusasteen lämpötiloille.

Jos astelevyn pyörittäminen hankaloituu, syynä on todennäköisesti lian kertyminen astelevyn kiinitysmekanismiin. Kapseli on kiinnitetty jousilangalla.

Moscompass-kompassillasi on vuoden takuu, joka kattaa tuotteessa ilmenneet materiaali- tai valmistusvirheet. Ostamasi takuutuote korjataan tai korvataan uudella kun toimitat virheellisen tuotteen myyjälle ja todistat ostoajankohdan. Takuun voimassaoloaika alkaa ostokuitin päivämäärästä.

Suunnistus ja näkö


Monelle suunnistajalle ja retkeilijälle karttamerkintöjen näkeminen tuottaa vaikeuksia. Ensimmäinen apu on kompassin suurennuslasi tai peukalokompassiin liitettävä luuppi. Kiinteä luuppi on kätevä käyttää. Se on oikealla korkeudella ja oikealla kohdalla karttaan nähden. Peukalokompassin ja suurennuslasin käyttö sujuu yhden käden otteella. Suurennuslasin voi kohdentaa haluamaansa kohtaan kartalla tai kääntää pois tieltä pyörittämällä sitä kiinnitysakselinsa ympäri.

Suurennuslasin suurennos on noin kaksinkertainen. Mittakaavassa 1:15 000 -kartta on suurennettuna 1:10 000. Vastaavasti 1 sentti suurennuslasin alla 1:10 000 -kartalla on 66 metriä maastossa.

Suurennuslasi toimii niin kauan kuin kartasta saa jokin verran selvää myös ilman suurennuslasia. Kun näköapua tarvitsee jatkuvasti, on aika siirtyä lukulasien kaltaisiin suunnistuslaseihin. Niissä linssin alareunassa oleva näköalue palvelee hyvin suunnistajaa, koska karttaa pidetään alhaalla. Lasien huurtuminen varsinkin kylmillä keleillä on ongelma. Frensonin laseista on tarjolla malli, jossa näköalueen keskellä ei ole linssiä, tuuletus paranee eivätkä sadepisasrat tai huurre häiritse kaukonäköä-

Piilolinssit ovat monen suunnistajan käytössä. Eri silmissä voi olla eri vahvuiset linssit ja moniteholinssejäkin on saatavana.

Näköä voi korjata myös kirurgisesti. Linssileikkauksessa mykiön tilalle laitetaan piilolinssin kaltainen kehämäinen moniteholinssi, joilloin lähi- ja kaukonäkö sujuvat portaattomasti. Linssileikkaukseen päätynyt Jyrki Simovaara kommentoi: "Hyvin näkyy sekä kauas että lähelle. Suunnistuksessa en koe mitään näköongelmia. Joskus muissa arkitilanteissa näkyy tekstin tai valonlähteen vieressä varjo silloin kun se ei ole suoraan lähi- tai kaukonäön etäisyydellä."